Sziasztok, induljon hát akkor a Malifaux - WANTED, ime a bemutatkozó cikkek:

 

szdaniel - Győr

 

Sziasztok,

 

Szabó Dánielnek hívnak, a rendkívül fantáziadús szdaniel nicknév alatt fogom publikálni a Főnixcsarnok Malifaux-os cikksorozatának rám eső részét, amiért külön köszönet nekik. A győri malifaux-os társaságot képviselem, és mivel több helyen olvastam azt a visszajelzést a Malifaux-liga kapcsán, miszerint meglepő volt, hogy hirtelen ilyen sokan előbukkantunk a semmiből (szám szerint öten), ezért úgy gondoltam, hogy a bemutatkozás apropóján nem csak magam fényezésére kerítek sort, hanem a győri Malifaux-t játszó bandáról is szándékozok ejteni pár sort.

 

Magamról annyit, hogy nem is olyan régen pottyantam a wargame világába, egészen pontosan tavaly kezdtem aktívan foglalkozni a hobbival, amikor belevágtam a mindenki által kedvelt és szeretett brit wargame gyártó kb. negyvenezer évvel később játszódó asztali játékába. Mivel akkoriban nem nyűgözött le a hazai figurás shopok kínálata, ezért főleg a külfödi webshopokat részesítettem előnyben, amikor figurák beszerzéséről volt szó. Mivel ezek a webshopok gyorsabban reagálnak a wargame-es világban történő változásokra, én pedig érdeklődő lévén általában végignéztem a különféle kínálatokat, nem kellett sok idő, hogy (igaz, kis segítséggel) megakadjon a szemem a Wyrd rendkívül érdekes viktoriánus steampunkwesternhorror figuráin. Tavaly nyár elején történt, hogy az egyik wargame-es kollégával összebeszélve berendeltük az első alapdobozokat (választásom a Guild rezidens kebelcsodájára, Lady J-re és kompániájára esett), és lejátszottuk az első (szabály-félreértelmezésekkel és szabály-nemismerettel teli) játszmánkat. Meggyőző volt a kártyás rendszer, a többszintű (kézi kártya + soulstone) erőforrás-menedzsment, valamint a beteg figura- és képességválaszték (a Pull my finger azóta sírvaröhögős szállóige, ha a játékról van szó, amióta először olvastam).

 

A győri wargame-es arcok körében akkoriban (és mondhatjuk, hogy most is) a Warhammer-játékok voltak a legnépszerűbbek, de szerencsére többen is nyitottak voltak a kisebb léptékű skirmish játékok irányába (értsd: Infinitiznek). Ebből következett, hogy sikerült pár, eddig a kockák bűvöletében élő embert rávenni arra, hogy elkezdjenek ismerkedni a szabályrendszerrel és a figurakínálattal. Innentől Malifaux varázslatos világa tette a dolgát, olyannyira, hogy a legutóbb ligának már öten tudtunk nekivágni. Sajnos jelenleg nincs wargamer klub Győrben (legalábbis én nem tudok róla, hogy lenne), ezért bár baráti társaságként, de töretlen lelkesedéssel játszuk Malifaux világában játszódó csatározásainkat. Sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt eddig versenyeken és egyéb rendezvényeken nem lehetett találkozni velem, de remélem ez a jövőben (jövőre) meg fog változni.

 

Végül jöjjön pár köszönetnyilvánítás, először eddigi (és leendő) ellenfeleim számára a lejátszott meccsekért és a jó hangulatban eltöltött időért, valamint a Főnixcsarnoknak a részvételi lehetőségért.

 

BoneHeart - Budapest


BoneHeartÜdvözlet mindenkinek! Becsületes nevem Kozma Gábor, az éterben, online, és egyéb alternatív univerzumokban pedig BoneHeart néven futok. Hogy miért pont ez, ne is kérdezzétek, én sem tudom már J. Hat  éve csöppentem bele a hobbiba, egy pesti barátom ’jóvoltából’ J Pályafutásom 40k-val kezdtem, azon belül is Chaos Space Marineokkal. Jelenleg 5 rendszerben van seregem: 40k, WHFB, Warmachine, Infinity, és most jön a Malifaux. Sokáig naivan azt mondogattam magamban, ’nem, ez lesz az utolsó’, de nem így lett, és be kellett látnom, ez a hobbi nem ilyen. Miért ne kezdene bele az ember új rendszerekbe, ha egyszer azok tetszenek neki? Ebből semmi gond sincs, leszámítva a pénztárcánk halálhörgéseit, és a maradék szabadidőnk eltűnését a budapesti valóságban.

Miért épp Malifaux? Nos, szeretem a skirmish játékokat, a fantasyt, horrort, steampunkot, nekromanciát, szörnyeket, démonokat. – A  Malifauxban pedig mindezek benne vannak, összegyúrva szép figurákká, ütős háttérsztorikká, egy remek játékká, kockák nélkül, KÁRTYÁKKAL. Ráadásul, említett pénztárcánk sem agonizál már annyira (vagy legalábbis nem halljuk meg).

Miért épp WANTED? Mindig is szerettem népszerűsíteni a hobbit, ösztönözni az embereket arra, hogy vágjanak bele ebbe a kreatív időtöltésbe. Szeretek nyereményeket felajánlani versenyeken, csak úgy. Néha néznek is furcsán, hogy miért? Pont ezért: Hogy legyünk lelkesek, játsszunk, fessünk, beszélgessünk, építsük a közösséget, és ismertessük meg az emberekkel ezt a fajta hobbit, életstílust.

Most is hasonló lesz a célom. Kezdő Malifauxosként belevágni ebbe a projectbe, majd megosztani veletek hogy, vagy épp hogy nem jártam. Miért jó ez a játék, milyen kockák nélkül játszani, és milyen felépíteni egy mestert, egészen az elejétől.

Találkozzunk hát Malifaux utcáin, és lássuk, hogyan tudok életre hívni élőholt gépeket, steampunk mutánsokat, hamut és port, Leveticus segítségével!

 

McMordain - Székesfehérvár


McmordainAhoy!

 

A nevem Tolvaj Mihály (azon tolvajok közül, akik nem lopnak. Legfeljebb csak kölcsön vesznek…:) , de a legtöbb fórumon McMordain nick alatt lehet megtalálni. 12 éves korom óta gyűjtök ólom és játék katonákat, de táblás stratégiai játékokkal csak a gimi utolsó évében kezdtem foglalkozni. A GW Gyűrűk Ura játékához kiadott Két Torony kezdődoboz volt az első komolyabb beruházásom ezen a téren (vagyis inkább a szüleimé, mivel ajándékba kaptam). Előtte csak hagyományos ólomkatonákat, meg 1/72-es műanyagokat vettem és festettem (utóbbiból van vagy 4000 db, ókortól a modernig minden; többsége még dobozban).

 

Játszani akkor kezdtem, amikor az Inkvzítoron megkeresett pár szintén székesfehérvári srác, hogy őket is érdekelné a Gyűrűk Ura, szívesen kipróbálnák. Akkoriban még mind az én figuráimmal játszottunk, de jó móka volt. Cserébe rávettek, hogy próbáljam ki a GW másik játékát a WH40K-t. Nem volt nehéz, a figurák szépek, a játék és a háttér érdekes volt. Elég sok gondolkodás után végül úgy döntöttem Imperial Guard sereget fogok gyűjteni. Ma is ezzel játszom, bár az utóbbi 3-4 év alatt elég lassan bővült a sereg.

 

Ennek oka, hogy az én legfőbb hobbim rövid idő alatt a figuragyűjtés lett. A festés, konvertálás és játék másodlagos számomra. Így nem koncentráltam egy játékra sem, mindig azt vettem, ami megtetszett.

 

A Warmachine volt a harmadik játék, ami már az rpg megjelenésekor felkeltette a figyelmemet. A Cygnar kezdődoboz (amit még a Trollbarlang rövidéletű, második üzletében vettem) két évet állt a polcon mire nekiálltam összerakni. Ennek oka a játékos partnerek hiánya volt. Szerencsére a helyzet megváltozott, amikor Csillagvadász megnyitotta a Főnixcsarnokot. Egyszerűbbé vált a figurák vásárlása azokhoz a játékokhoz, amikkel rendszeresen játszottam/jászom, illetve a klubban a játékok megszervezése is könnyebb lett. Ráadásul majdnem két évig voltam eladó a boltban, így annyit játszhattam és festhettem amennyit bírtam. Mindezt munkaidőben:).

 

Jelenleg aktívan 40k-t és Warmachinet játszom. Előbbit, ahogy fentebb is írtam IG-vel (de már megvan egy halom figura az ork sereghez is), utóbbit pedig Cygnar és zsoldos seregekkel (Ashlynn, Shae). Emellett alkalmanként szoktam Lotr SBG-t játszani (a War of the Ring nem érdekel), Legends of the Old West-et (a 2010-es Games Day-en tartottam bemutató játékot belőle), Anima Tactics-ot, Urban War-t és Blood Bowl-t norskai csapattal. De vannak figuráim sok más játékhoz is (pl. Infinity, Chronopia, Warzone, Secrets of the Third Reich, Crimson Skies) és jó pár szabálykönyvvel is rendelkezem. Csak ellenfelet nehéz találni, mivel Fehérváron nincs még egy olyan elvetemült megszállott, mint én (vagy legalábbis még nem találkoztunk).

 

A játékok közül leginkább a kisebb, skirmish típusúakat kedvelem, ahol minden figura önálló. A Malifaux pont ilyen, de eddig több dolog visszatartott, hogy belekezdjek. Bár sok figura tetszik, a játékrendszer és a világ horror része nem jött be. Ez a cikksorozat jó alkalomnak ígérkezett, hogy leküzdjem az ellenszenvemet és belevágjak a dologba. Másrészről nem vagyok túl kitartó (ezért van több száz félig-meddig kifestett figurám), így arra is jó, hogy lássam képes vagyok-e tartani a határidőket, befejezni a megkezdett munkát. Örök pesszimista lévén azt mondanám, hogy nem, de megteszek minden tőlem telhetőt.

 

Van nekem egy blogom is, ahova szintén felrakom majd a cikkeket, itt mindenről szoktam írni, bár nem túl gyakran… Macikapitány jelenti minden frontról

 

Egyenlőre ennyi, viszlát legközelebb.

 

Cthulhu - Budapest & Szentendre

CthulhuHa a Vérfocit és a jelentéktelennek mondható szárnypróbálgatásokat nem számítjuk, akkor mintegy bő három éve foglalkozom aktívan terepasztalos stratégiai játékokkal. Egy viszonylag kicsi, de rendkívül lelkes angliai társaság hatására kezdtem a Warhammer 40k-val foglalkozni, és az ott kapott lendület egy része a mai napig tart. A Malifaux is ennek kapcsán került az érdeklődésem homlokterébe, ám ezúttal én kezdtem belerángatni a környezetemet a lélekkő-égetés masszív művészetébe.

 

A játékokban általában eléggé balszerencsés vagyok – talán ezért is érzek időnként késztetést, hogy billentyűzetet ragadjak és cikkeket írjak valamelyik játékról ahelyett, hogy még egyszer elkalapáltatnám magam valakivel. Néhány korábbi írásomat az alábbi linkeken lehet elolvasni:

 

Malifaux ismertető, 1. rész:

http://inkvizitor.hu/index.php/cikk/mutat/malifaux_ismertet_1._resz/

Malifaux ismertető, 2. rész: http://inkvizitor.hu/hadakutja/2011/09/malifaux-ismerteto-2-resz/

Egy 40k-s novellagyűjteményről írt kritikám: http://lfg.hu/15988/ismerteto/heroes-of-the-space-marines/

És nem állnak távol tőlem a szerepjátékok sem: http://lfg.hu/16216/ismerteto/mouse-guard-szerepjatek/

 

A cikkírogatás mellett még társszerzője vagyok egy meglehetősen ritkán frissülő webképregénynek is (angoltudás és türelem erősen javasolt):

 

http://subcontractors.thecomicseries.com/

 

A mostani cikksorozattal kapcsolatban szeretném előrebocsátani, hogy úgy nagy általánosságban nem vagyok túl jó figurafestő. Időnként összejön egy-egy jobban sikerült modell, de a figuráim többsége remekül ötvözi az ügyetlenség, a pontatlanság és a kevés türelemmel rendelkező emberek valamennyi stílusjegyét. Terveim szerint ezt a részt igyekszem majd a cikkek során valahogy jótékony homályba burkolni. Helyette viszont a játék többi aspektusát próbálom részletesebben bemutatni – reményeim szerint olvasmányos cikkeken és izgalmas csataleírásokon keresztül.

 

Cal & Moonlightthief - Budapest

Cal

CalA wargame-s klubbokban Cal néven futok, nagyjából 1 éve űzöm a hobby-t. Tavaly karácsony előtt határoztuk el haverokkal egy társasjáték-est keretében, hogy bizony, mi most itt elkezdünk wargamezni. A Malifaux hihetetlenül kreatív és morbid mesterei megnyertek minket maguknak, (Igen, Seamus, a Dreamer és Leveticus elég erős érv volt) így ez a játék nyert. Mást - bevallom őszintén - nem játszom (még...).

Az asztalon a Guild és az Arcanistok szineit képviselem. Nem tudom melyik szín a “kedvenc”, igyekszem mindenkivel játszani, emiatt nagyjából átlátom őket. A többi színhez viszont kevés vagyok :P.

 

Hasznos olvasmányok tőlem (remélem):

 

Sonnia Criid Tactica: http://geistwald.blog.hu/2011/11/26/tuz_van_sonniam

 

Colette du’Bois Tactica: http://geistwald.blog.hu/2011/09/01/csak_a_mellemet_figyeljek

 

És Moon-al van egy sittes blogunk ami nem frissül, de azt is ajánlom, mert tőlünk van és így mindenképpen élvezetes (vagy nem): http://malifauxgame.blogspot.com/

 

Moon


Noshát: Cebe Gábornak hívnak, és Moon nicknév alatt, Cal-al egy csapatban fogok boldogítani mindenkit a Főnixcsarnokos pályázat jóvoltából. Amúgy negyedévszázados múltam nemrég, de ebből csak a legutóbbi évet töltöttem a kicsi ólomizék asztalon tologatásának bűvöletében.
Múlt Decemberben négyen kezdtünk el teljesen ötletszerűen skirmish tabletop wargamet keresni játékra. Egyikünk sem ragadtatta magát hasonlóra korábban. Szép volna azt mondani, hogy hosszas, minden apró részletre kiterjedő tájékozódás, és alaposan megindokolt döntések vezettek a kínálatból éppen a Malifaux kiválasztásához, és nem az, hogy ebben néztek ki legbetegebben a figurák. Szép volna.
A magam részéről a Dreamerrel kezdtem a pályafutásomat, mert úgy éreztem, hogy ez illik legjobban kreatív, és gyermeki ártatlansággal telítődött lelkemhez, amellett, hogy mindig is szerettem volna kitépetni a mások szemét a képzeletbeli barátommal. Ekkortájt ifjan és lelkesen blogot is indítottunk, ami mint a blogok többsége rövid pörgés után elhanyagoltsági okokból kimúlt, mint az osztályhörcsög a 4.B-ben. (http://malifauxgame.blogspot.com/).  A gyűjtőszenvedély viszont beindult, én elsőként Leveticus jelentékeny arzenálját kezdtem gyűjteni, majd innen nyergeltem át a bűzölgő, támolygó agyhalott élőhalottak varázslatos világába.
A Wanted listára kerülésnek két okból is nagyon örvendtem, egyrészről szeretek kritikákat, taktikákat és egyebeket megfogalmazni, de külső ösztönző erő és határidők híján eme késztetésemen túl gyakran arat diadalt a velem született emberfeletti erejű lustaság és halogatási készség. Másrészről a kettesben futtatott projekt miatt alkalmam lesz begyűjteni olyan figurákat, amik nagyon tetszenek, de egyedül nem venném meg őket, mert túl sok másik nemszeretem figura van ami kellene hozzá, hogy játszható legyen.

 

Tubíkontinnyúd, alapdobozolás után majd…

 

Screeech & cseles.a - Nyíregyháza


Screeech


Üdv, a nevem Jeles Zsombor, 15 éves vagyok és Nyírpazonyban lakom, Nyíregyháza mellett. Szabadidőmben Malifózok, Warhammerezek (mostanság ritkán), bmx-ezek, és "vérre menő" Battlefield meccseket játszok az osztálytársaimmal.

 

Kb. 3 éve foglalkozom terepasztalos stratégiai játékokkal, édesapám hatására, aki a szerepjátékos barátaival kezdett  bele a Warhammer 40k elképesztő és gonosz világában a kalandozásokba, így én is elkezdtem játszani. Közben voltak kisebb fellángolások, pl. Necromunda, de sokáig a 40k volt az uralkodó játék, majd azt kb. 1-2 éve felváltotta a Fantasy. Így én is belevágtam, a Törpe seregemmel sok érdekes csatát és versenyt küzdöttem végig, de a kicsit túlkomplikált és nem egyértelmű szabályok néha elvették a kedvem. Két éve a Golden Gobbóra nevezett törpe figurámmal az ifi szekcióban ezüst manót nyertem.

 

Így elkezdtem nézegetni a kevés figurából álló skirmish játékokat, majd megtaláltuk a Malifaux-t. Szép figurák, pénztárcabarátabbak, és a szabályok is egyértelműek és nincs túlkomplikálva seregkönyvekkel meg egyebekkel. Idén nyáron megkaptam az első boxomat, Nicodem bácsit és csapatát. Elején csak hárman tudtunk játszani, egy Perdita és Sonnia ellen, sok sikerélményem is volt, mivel most ugyanannyi tapasztalattal kezdtem, mint a többiek. A nyár közepén bevásároltam alaposan, hogy tudjak variálni - szerintem sikerült az egyik legkombinálhatóbb mestert kiválasztanom.

 

A Malifaux Wanted-be azért jelentkeztem, mert szerettem a Tale of Four Gamers-t és a Fityfirity „elbeszéléseket” is, így hát mé’ne? Sok időm van, meg gondolkodtam már egy új mesteren, akit tudok kombinálni  Nicóval.

 

cseles.a


Jeles Attilának hívnak, 41 éves vagyok, (fő)foglalkozásomat tekintve pedagógus. Sok-sok éven keresztül szerepjátékokkal foglalkoztam, néha "félprofi" módon, a M.A.G.U.S.-csapatban, meg Rúna Tábor- Országos Szerepjáték Találkozó főszervezőként. Körülbelül '95-ben találkoztam a WH40K-val, nem túl intenzíven játszogattunk egy-két évig, beújítottunk Warhammer Fantasy Questbe, Necromundába. Közben nősülés, majd megszületett a társcikkíróm, majd az öccse, ezen örömteli események néhány évre visszavetették a stratégiai és szerepjátékokat. Aztán jött a WH40K kártya, és újra a terepasztal. Fikusszal és pár cimborával klubot alapítottunk, ez lett a Keleti Front, mely a lelkes és sikeres Legendás versenyek hatására a Dicsőséges jelzőt kapta. 2004 óta nyomjuk, a 40K után második játék lett a Fantasy, közben, ahogy Zsombor is írta, egy kis Necromunda,  majd idén júniustól a Malifaux. "Lobbi"-tevékenységem eredményeképp már nyolcunknak vannak csapatai, mondjuk ebből három a családunkban van, mivel a kisebbik fiam is játszani kezdett... Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy héten átlag kétszer játszok, és a klubunk a munkahelyemen működik, nagyjából-egészéből én szervezem a dolgokat.

 

Bár az utóbbi időben kissé "belassultam", a terepasztalépítés és a figurafaragás lett a játék mellett a kedvenc, utóbbiból a BitzBoat, előbbiből a egy Games Day-es első helyezett asztal lett három éve. Mi van még? Mi rendezzük az Észak-Dél ellen című WHFB csapatversenyt. Ja, és tagja lehettem az idén a magyar WHFB ETC csapatnak is, nagy élmény, és jó tapasztalás volt - ennyit egy huzamban pölö nem festettem még..

 

Bala - Fót


Ez a hobbi számomra jóval több egy egyszerű szórakozásnál vagy játéknál. Nem munka, nem is a kreativitásról, festésről vagy scratchbuildről szól: hanem rólam. Benne vagyok minden figurában, minden modellben, minden csatában, mindenhol önmagammal találkozom. Amikor felrakom a figurákat a pályára, és harcba vezetem őket, akkor számomra ez éppen olyan valóságos, mintha bemennék a munkahelyemre dolgozni – sőt néha még valóságosabb is.

 

A terepasztalos játékok közül először a Warhammer Fantasy-val ismerkedtem meg egy kedves régi barátomon keresztül még 2005-ben, azóta több sereg vándorolt át a kezem között, míg végül is megtaláltam azokat, amikkel a legszívesebben játszom.

 

Majd, a Fantasy láz közben engem is megtaláltak a különböző skirmish játékok, amelyek közül a játékrendszer és hangulat miatt a Malifaux-t választottam. Kíváncsian várom, hogy ebben a cikksorozatban milyen kihívásokkal találkozom, és kiváló lehetőség számomra, hogy a gyermekeim és munka mellett erre is időt tudjak szánni. A Fantasy játékosok régről ismerhetik 2008 óta működő blogomat, a „WH tactics” blogot: http://wh-tactics.csillagmag.hu, ami talán a jövőben hasonló nagyságú Malifaux bloggá növi ki magát…

 

Parasikoly - Szeged


Szervusztok! Parasikoly vagyok, Szegedről.

 

Mindig is szemezgettem a terepasztalos stratégiai játékokkal, de a festős része visszatartott így a CCG/TCK-k felé sodródtam ahol a Magictől kezdve a Vampireön át a Game of Thronesig mindennel játszottam. Valószínűleg innen a hörcsög gén, aminek köszönhetően, miután pár éve belevágtam a hobbyba, nem tudtam leragadni egy seregnél vagy rendszernél.

 

Egy fél lábon álló High elf sereget leszámítva inkább a skirmish játékok érdekelnek, mint például a Blood Bowl, Freebooter’s Fate és természetesen a Malifaux, aminek világát Sonnia Criidel és boszorkányvadászaival fedeztem fel, de mára majd minden frakcióból van egy csapatom.

 

A festést a mai napig igyekszem elbliccelni és játszani is ritkábban sikerült ez elmúlt időben, de a „na majd most” címszó alatt már alig várom, hogy nekikezdhessek a csapatnak és a rendszeres összecsapásoknak mind a szegedi, mind a pesti játékosokkal. (:

 

bbzs - Budapest


3-1(Egy eszméletlen jó kéz mellé flip, majd csalás a triggerért és Soulstone használat - igen, ez három egyes...)Meglehetősen kezdő vagyok a figurás játékokban, alig pár éve kezdtem foglalkozni velük, és épp a Malifaux kifacsart világa vonzott be a hobbiba. Első vásárlásom Nicodem kis csapata volt (most is meghajlok a géplábú temetkezési vállalkozó és sírásó pajtásának ötlete előtt), de gondoltam kezdeti botladozásokra LadyJ csapata alkalmasabb lesz. (Igen, jellemzően frakciószédelgő vagyok.) Velük vágtam neki az első hazai versenynek is, ahol rendesen elkalapált mindenki! Aztán jöttek az ikrek, majd a gremlinek, na meg a Warmachine... Így a teljes élőholt brigád jobb kezekbe vándorolt (thumbs up Mac). Viktóriáék hoztak még egy második helyet a  következő (már Cantinás) megmozduláson, de a második könyv új infóáradatával, és az egyre tisztább jobb szabályokkal már nem tudtam felvenni a tempót... (Persze egy Lucius doboz még átment a kezemen, de végül a teljes Guild gyűjteményem is elvándorolt...) (A http://geistwald.blog.hu blogon bbzs nick alatt találjátok versenybeszámolóimat, és itt fel-felbukkannak Wolfi nekem készült festései is!) Aztán úgy hozta egy szerencsés véletlen, hogy újra landolt Nicodem a vitrinben, és közben azért lelkesen gyűlt a gremlin népesség is. Így egyre nagyobb az igény bennem, hogy a szabályok újra tanulásával (mely az első kiadás óta sok apróságban változott meg), ismét teljes értékű játékossá váljak, így megragadom az alkalmat, hogy további élőholtak irányításával részt vegyek a Wanted programban! Go, Molly!

bbzs - Malifaux

(A jelenlegi gyűjtemény egy része.)

Módosítás dátuma: 2011. december 13. kedd, 18:46