“A terepasztalos stratégiai játékokban (wargame) különféle seregeket vihetsz csatába, ahol az ellenfél mellett a terep viszontagságaival is meg kell küzdened az asztalon.” (Főnixcsarnok)

 

Gyakorlatilag egy összetett szabályrendszerű társasjátékot kell elképzelni, amit nem előre megrajzolt pályán, hanem terepasztalon lehet játszani. A csatateret a játékosok tereptárgyak modelljeivel rendezik be, ahol aztán a figura gyűjteményükből kialakított seregekkel vívnak csatákat. A figurákba a szabályrendszer lehel életet, és látja el őket statisztikákkal, így már csak egy hadvezérre (ez lesz maga a játékos) és némi szerencsére (ezt pedig általában dobókockákkal modellezzük le) van szükség ahhoz, hogy a két sereget egymásnak ereszthessük. Mivel a játékban azonos erősségű seregek küzdenek (ellentétben a valós világ csatáival), így a végeredmény a játékos stratégiai és taktikai érzékén, meg persze a szerencséjén múlik.

 

A terepasztalos stratégiai játékok gyökerei a távoli múltba nyúlnak vissza, de mai formájukat körülbelül 30 éve nyerték el, az angolszász eredetű Warhammer szabályrendszer elterjedésével. Mára rengeteg szabályrendszer elérhető, a főbb különbséget a háttérvilág jelenti. Megkülönböztetünk történelmi (középkori, 2. világháborús, stb…), valamint sci-fi és fantasy témájú játékokat. Az én kedvencem a steampunk világon játszódó Warmachine és a testvérjátéka, a Hordes.

 

 

 

 

Miről szól a warmahordes?

 

A Warmachine játékban a játékosok úgynevezett “Warcasterek”, csatamágus hadvezérek bőrébe bújnak, akik amellett, hogy jelentős harctéri képességekkel vannak megáldva, mágikus hatalommal is bírnak. Valamint gondolataikkal tudják irányítani a hatalmas harci robotokat, a “Warjackeket”. A testvérjátékban, a Hordesban a játékosok “Warlockokat”, és seregeiket irányítják. Ezek a boszorkánymesterek varázshatalmukat az irányításuk alatt lévő szörnyekből merítik. A két játék néhány szabályban különbözik, de alapjaiban kompatibilisek, így játszhatóak egymás ellen.

 

 

 

 

A Warmachine meccsek az “Iron Kingdoms” fantasy világában játszódnak, ami a tradicionális fantasy elemek mellett a gőzgépek és a lőpor viktoriánus érzéséből is merít. A háttérvilág ősi rivalizálással és politikával átszőtt cselekményszálai nyújtanak izgalmas hátteret a délutáni csatározásoknak. A főszereplők cselekvő részesei a történetnek, ami minden új könyvvel halad előre.

 

 

 

 

Miért pont warmahordes?

 

A játék legnagyobb előnye az összeszedett játékrendszerben, a logikus szabályokban, valamint egyensúlyban lévő seregekben rejlik. Bár amikor jól elkenik az embert, ezt azért nem így érzi! Nagyon vonzó még az összetartó online közösség. A fórumokon és facebook csoportban a világ minden pontjáról talál az ember segítséget, a játék bármelyik aspektusában akadna is el.

 

A terepasztalos stratégiai játékoknak jellemzően három aspektusa van, mindháromban megtalálhatja az örömet a játékos.

 

Gyűjtés

 

A játékhoz a sereget össze kell gyűjteni! Vásárlás előtt érdemes persze tájékozódni, hogy mit is érdemes beszerezni. A seregépítés már a stratégia része, hiszen nem minden egységtípus működik jól egyes vezérekkel, illetve támogató egységekkel. Hol is érdemes elkezdeni akkor? Saját vélemény szerint érdemes kinézetre, és háttértörténetre alapozva kiválasztani leendő seregünket. A gyártó PP oldalán végig lehet nézni minden figurát, majd a seregek háttértörténetét is el lehet olvasni.

 

Lóri blogján is találhat a kezdő játékos segítséget a seregtípusok megismeréséhez, és az általános tájékozódáshoz.

http://tanaus.blogspot.hu/p/blog-page.html

 

 

A bevásárlás (http://fonixcsarnok.eu/wargame.html) előtt érdemes lehet még végig böngészni a használt figurák piacát, hátha kifog az ember egy jó ajánlatot.

A gyűjtemény nyilvántartásához pedig remek appok, honlapok állnak rendelkezésre. A legjobbakon már a sereglistáit is összerakhatja a játékos. Én a forwardkommander.com -ot használom elsősorban.

 

Festés/modellezés

 

Az egyik legtöbb örömet hozó része a hobbinak a makettezés. A figurákat, szörnyeket, harci gépeket festetlenül, több darabban vásárolhatjuk meg. Ezeket aztán össze kell rakni, majd kifesteni, mielőtt az asztalra rakhatnánk őket. A makettezés annyira jelentős része a hobbinak, hogy oldalakat lehetne megtölteni a különféle technikák leírásával. Ehelyett inkább néhány linket adnék meg, ahol tanulhat a kezdő makettes, illetve ámulhat mások profi munkáin!

 

Itt egy hosszabb cikket találhattok a makettezésről a-tól z-ig.

http://tanaus.blogspot.hu/2014/04/wolfi-festosulija.html

 

Itt pedig néhány youtube videót.

 

1. Rész. Bőr és arc festése.

2. Rész. Warjack

3. Rész. Fekete festése

4. Rész. Efektek

 

Végül itt vannak a legjobb figurák/diorámák nem csak warmahordes témában

 

www.coolminiornot.com

 

Játék

 

Elég nagy gyűjtemény esetén a játékot családi körben, otthon is lehet játszani. Azonban ideális környezetet nyújtanak a klubok országszerte, amik terepasztalok és tereptárgyak nagy választékával, illetve potenciális ellenfelekkel és izgalmas klubélettel várják a hadvezéreket. Budapesten a Cantina klub rendelkezik a legnagyobb warmahordes táborral, a dedikált klubnapok szerdán és vasárnap vannak. De említésre méltó még a D21 klubja is Budapesten. Nem szabad elfeledkezni a vidéki klubokról sem, a zászlóshajó a székesfehérvári Főnixcsarnok, akikhez a legnagyobb terepasztalos stratégiai versenysorozat, a HÉT (Hadvezérek És Taktikák) fűződik.

 

Amennyiben az aspiráns hadvezér megméretné magát a többiek ellen kb. kéthetes rendszerességgel nyílik erre lehetősége. A kezdők valószínűleg elsőként a kisebb léptékű, de rendkívül népszerű “kazuár” versenysorozattal fognak megpróbálkozni. Mókásabb, kötetlenebb verseny a már említett HÉT is, általában valamilyen csavarral (páros, csapatverseny…). Aki igazán felkészültnek érzi magát az fejest ugorhat a mélyvízbe, és kipróbálhatja magát a nemzetközi standardok alapján megrendezett “veterán” versenysorozatban, persze csak ha nem retten vissza a játék cápáitól!

 

Vastagabb pénztárcával megáldott hadvezérek számára a nemzetközi versenyek is elérhetőek. Ausztriában, Szlovákiában nagy presztízsű versenyek vannak, melyeken gyakran vesznek részt Európa legnevesebb stratégái és festői. Aki nem fél a repüléstől akár Angliába is ellátogathat az amerikai conok mintájára megrendezett Smogcon-ra. A szervezett versenyek csúcspontja az évente megrendezett csapat világbajnokság, a WTC. Eddig hazánk elég szerény eredményeket tudhat csak magáénak, de lehet, hogy a fényes győzelemhez már csak a te tudásod hiányzik!

 

 

 

Írta: Wolfi