Csótánypóker

Avagy a kollektív öröm játéka

 

 

Üdvözlök mindenkit! A mai alkalommal a Csótánypóker lesz terítéken. A játék egyszerű:

 

A

B

A ⊕ B

0

0

0

0

1

1

1

0

1

1

1

0

 

Jó játékot! :)

 

Azért árnyaljuk kicsit a dolgot. MI egy szomszédság vagyunk. Amolyan kertvárosi mindig "egymás szemébe mosolygós"- fajta... De azért, ha alkalmunk van rá, akkor a szomszédhoz egy lefordított dobozban átrugdosunk egy-egy kártevőt. Ami lehet: csótány; poloska; pók; patkány; denevér; skorpió; légy; és varangy.


Szétosztjuk a paklit. Én azt állítom a szomszédnak, hogy van a dobozban mondjuk egy légy (lefordítva odatolok valakinek egy lapot.). Az Ő feladata eldönteni, hogy "Igen" az egy légy, vagy esetleg hazudok. Ha igazat mondok és Ő elhiszi, hogy igazat is mondok, akkor megnézzük a doboz tartalmát és bizony beköltözik hozzám a jószág. Ismét Én küldök valakinek valamit. Ha Őneki hazudok és hazugnak tart, akkor is hozzám költözik be a jószág. Ha igazat mondok, de a másik azt hiszi hazudok, akkor hozzá kerül a kártevő. Illetve akkor is, ha hazudok és Ő azt állítja igazat mondok. Az utolsó lehetőség, hogy bizonytalan a szomszéd. Ekkor nem mond ítéletet, hanem megnézi a doboz tartalmát, majd valamit állítva róla tovább adja azt egy másik szomszédnak, akinél még nem járt az adott jószág. Én már boldogan mentesülve attól, hogy hozzám kerüljön, nézem mi lesz annak a légyből lett skorpióbékapoloskának a sorsa...

 


A Cél a másik átverése úgy, hogy a szomszédság egyik tagjánál ugyanabból a fajta kártevőből kijöjjön a kritikus tömeg. Akkor ki kell hívnia a kártevőirtókat. Mi pedig kárörvendően nevetünk kezeinket dörzsölve. A játéknak van egy vesztese, aki kb. annyit bukik el, hogy ő keveri a paklit.

 

 

A játék eddigi rekordját egy osztástól számított kb. 6 másodperces, 4 db kártyalapot felhasználó meccs jelentette (az adott létszámnál 4 lapot kellett összeszedni valamiből). A játékot már egészen fiatal kortól könnyen meg lehet tanítani; gyors, szórakoztató és könnyű bevonódni. Hihetetlenül jó hangulatalapozó tud lenni. A lapok viccesek, színkódolva vannak, illetve kis ikonokkal is segítik azokat, akik nem ismernek fel csak úgy egy mérges legyet. Egy kör 5 másodperc vagy akár 15 perc is lehet, de akkor igen sok intrika megy már. Órákon át jó szórakozás lehet, viszonylag nagy társaságnak is. Személyes meglátásom, hogy a játék csodálatos! Jelentősebb tét nélkül ad sikerélményt sok embernek és mivel nincs végső győztes, így a kieső játékosok sem unják magukat halálra!

 

Sok személyes történet kapcsolódik ehhez a játékhoz, csak egyet idéznék itt: Kis fiatal 17-év körüli szerelmes pár. Magyarázom nekik a szabályokat, majd mindketten vörös füllel nézik a másikat: „de én nem tudnék neked hazudni”... Fél óra múlva már rezzenéstelen arccal tolta át ugyanez a pironkodó tündér légyként a patkányt.
Összegezve: némi helyigénnyel bíró szórakoztató játék sok kötetlenséggel. 

 

Írta: Kozma Ferenc