Darkness Comes Rattling

Sokáig csak a semmi volt és a Hold. Időtlen időkig egyedül létezett a végtelenségben. Ám eljött egy pont, mikor magányos lett. És ekkor megteremtette a Napot és a Nap beragyogta a semmit, és életet lehelt belé, így született meg a világ, amit ma ismerünk és Tallilnak nevezünk. Ám amikor a Nap megszületett elkerülhetetlen volt, hogy hogy valami más is a világra jöjjön. Ez pedig a Sötétség volt, hiszen a kettő nem létezhet egymás nélkül. A Sötétség pontos ellentéte volt a Napnak. Hideg volt, magányos, és féltékeny. Elvonult az űr egy távoli sarkába és csak az alkalomra várt. Amikor pedig az alkalom eljött, bekebelezte a Napot…

A Darkness Comes Rattling egy 2-6 főig játszható kooperatív társasjáték, melyben mitológiai hősök bőrébe bújhatunk, akiknek nem kevesebb a feladata, mint lemenni egy ősi kígyó istenség gyomrába és kiszabadítani a napkorongot, hogy ezzel mentsék meg világukat a teljes pusztulástól. A tematika első sorban az indián mitológiából merít, de bátran hozzányúl más természeti népek történeteihez is, ezzel hozva létre a meglehetősen erős narratív keretet.

A társasjáték fő célja, hogy a játékosok közös erővel és tervezéssel, a kör alakú táblán lévő helyszíneken (észak, dél, kelet, nyugat) küldetéseket hajtsanak végre, melyeken keresztül megakadályozzák a világ pusztulását, és felkészüljenek a Sötétség legyőzésére. 

A küldetések az égtájakon lévő három lefordított lapokon szerepelnek, melyeknek megvannak a maguk nehézségi szintjeik és szükséges szakértelmek, amik meglétekor megoldásuk könnyebbé válik. Bizonyos lapok publikusan kerülnek a játéktérbe, mások viszont rejtve maradnak, így csak akkor derül ki, hogy mi is a pontos kihívás, amikor egy hős megpróbálja megoldani azt. Persze lehetőség van a lapok kikémlelésére, ám ezeknek mindig valamilyen következménye van, amik többségében büntetésekkel járnak, viszont a későbbiekben ezáltal mód nyílik rá, hogy a legmegfelelőbb hős szálljon szembe az adott küldetéssel.

Mindeközben a sötétség folyamatosan elemészti a napot, így a játékosoknak nemcsak bölcsnek, de gyorsnak is kell lenniük, hiszen ha a nap elér a kígyó isten gyomrába (végig ér a játékteret körbeölelő sávon) akkor a játékosok elbuktak és a világ elpusztult.

A hősöknek nem csak a Sötétséggel kell megbírózniuk, hanem egyéb, hatalmas entitásokkal, mint a négy szél, akiket, ha jól szolgálnak, fontos bónuszokat nyújtanak a játékkörök során (pl. gyorsabb gyógyulás, több akció), de ha az általuk uralt területeket elárasztják a sötétség szolgái, akkor feldühödnek, és nemcsak hogy elveszthetők ezek a bónuszok, hanem komoly büntetéssé is válhatnak. Ráadásul, ha a szelek elégedetlensége sokáig fennáll, akkor elhagyják a világot, és ha mind a négy szél magára hagyta Tallilt, akkor a játék is véget ér.

A Darkness Comes Rattling egy egyszerű mechanikával rendelkező, gyorsan megtanulható társas, ami hosszú játékideje ellenére (2-3 óra) kevés üresjárattal bír, mivel a hősök folyamatosan megpróbálják a lehető legjobb döntéseket meghozni. A játék végig feszült marad és egy pillanatig sem ereszt a szorításából. Az első köröktől a legvégéig érezhetjük, hogy komoly feladatot bíztak ránk, és az ellenfelek is egyre nagyobb kihívást fognak jelenteni. Ami külön kiemelendő még, hogy a feszültség folyamatosan és biztosan építkezik, így biztosítva, hogy a legvégén epikus küzdelmeket vívunk kétségbeesetten. Ráadásul a végjáték is intenzív. Ugyanis a Kígyóba csak egyetlen hős léphet be, akinek utol kell érnie a napot, le kell győznie a sötétség legerősebb szolgáit, majd egy végső ütközetben kiszabadítani az égitestet.

A Darknes Comes Rattling nehéz játék, és az esetek többségében veszíteni fogunk. De ezt én inkább pozitívumnak gondolnám, hiszen egy kooperatív játék esetében muszáj, hogy a „mesterséges intelligencia” keményen játsszon ellenünk, különben oda lenne a kihívás. De elkeseredésre nincs ok, a játékkészítők különböző szabálymódosításokat is felajánlanak, amikkel könnyebbé, vagy még nehezebbé tehetjük a játékélményt. De ami a legfontosabb azt hiszem, hogy a Darkness Comes Rattling egy olyan erős narratívával és témával rendelkezik, ami ritkaság a társasjátékok világában. A lapokon lévő történeteket, az esemény kártyákat és az összes szöveget kötelező felolvasni, hisz ez adja a játék sava borsát, nélküle csak esélyeket optimalizáló, egyszerű taktikai társassá válna.

Kötelező darab azoknak, akik a kooperatív játékok szerelmesei, vagy egy erősen történetközpontú élményre vágynak.

http://fonixcsarnok.eu/darkness-comes-rattling.html