Ahogy a május 4-i ajánlóból kitűnhetett, szeretnénk bemutatni nektek a wargame-ek melletti polcokat is. Mostantól nagyjából kéthetente egy-egy társasjátékból kínálunk ízelítőt, ajánlót. Bízunk benne, hogy a rövid irományok megadják az alaphangulatot és kedvet csinálnak játékaink kipróbálásához, akár személyesen a Csarnokban, akár megrendelve. Ha kérdésetek, véleményetek van a cikkel, játékkal kapcsolatban kommenteljetek bátran! Máris olvashatjátok a következőt:

A sárkányok tánca (Trónok Harca kiegészítő)

A Fantasy Flight Games 2011-ben adta ki az A Game of Thrones második kiadását. Az azóta magyarul is beszerezhető társasjáték egybefogta az első kiadáshoz megjelent kiegészítők variánsok és szabálymódosítások legjavát. Játszhatóbb, kiegyenlítettebb és a könyvsorozat első néhány kötetéhez - így persze az HBO sorozathoz - is jobban illeszkedő lett. A második kiadásban már véletlenszerű, hogy a vadak elleni küzdelem sikere vagy kudarca milyen következménnyel bír, a nagyobb harcértékű házkártyák nagyobb esélyt adnak egy egy kisebb sereg győzelmének. A küzdelemben akár hat nagy ház is összemérheti erejét.


A játék dinamikája és jellege alapvetően nem változott az első és második kiadás között. Egy nagyméretű Westeros térképen kell seregeinkkel, egységeinkkel minél több várat vagy erődöt elfoglalnunk. Seregeink növekedéséhez olyan területekre is szükség van, melyek utánpótlást biztosítanak, továbbá befolyásunk növeléséhez olyan vidékeket is meg kell kaparintanunk, melyek jobban adóznak, s így több hatalomjelzővel vághatunk neki az alkalmankénti licitnek, melyben eldől kié a vastrón, a valyriai acélkard vagy a hírvivő holló.


A filmsorozat felívelésével a Fantasy Flight Games is igyekezett további kiegészítőkkel vonzóbbá tenni az alapjátékot. 2012-ben az A Dance with Dragons, majd 2013-ban az A Feast for Crows egy-egy regénycímet idézve adott új házkártyákkal és induló helyszínekkel kellő csavart az addigra talán már megszokottá vált eredeti játékhoz.


A sárkányok tánca az ötödik, jelenleg utolsó kötet George R.R. Martin könyvsorozatában. Az A Dance with Dragons kiegészítő az eddigre kialakuló hatalmi helyzetet és westerosi geopolitikai viszonyokat veszi kiindulásul. A játékosok több egységgel és több területen szétosztva kezdik a vastrónért folyó összecsapásokat. A Baratheon ház indul talán a legszembetűnőbb változással, messze északon a Fal tövében állomásozik a derékhad, és a kiegészítő házkártyáiban megtaláljuk Havas Jont és Mance Raidert is, valamint új erőt kap Melisandre, aki képes “feltámasztani” a már elbukott hősöket és kellő hatalomjelző feláldozásával visszahozza a dobott pakliból az odakerült házkártyát. Jelentős változás, hogy Északot egy Bolton-Frey koalíció próbálja uralma alá vonni, a házkártyák között megtalálhatjuk Ramsayt épp úgy, mint Bűzöst.


“Ezzel az indítással nem lehet nyerni” – mondta egy kritikus hang a minap. Tény, hogy a játék már a tervezésénél is csak hat, az alapjátéknál is véresebb fordulóra tervez. A szövetségek felbomlása után a konfliktusok elkerülhetetlenek. Talán nehezebb, és sokkal komolyabb taktikai kihívás egy ilyen játszmában részt venni, viszont ezzel együtt lendületesebb és izgalmasabb is így nyerni. 


Mindenkinek ajánlom, aki már játszott a Fantasy Flight Games: A Game of Thrones második kiadásával, hogy próbálja ki ezt a verziót is. Így lehetősége nyílhat megírni az éppen befejeződő hatodik évad alternatíváját, és ismerve a sorozattal kapcsolatos kritikus hangok sokaságát, szerintem sokan vágyunk erre!