A Non-Metallic Metal festése

 

Kedves Hobbitársak!

 

Az elkövetkező cikkben egy nehezebb festési technikáról szeretnék pár mondatot írni, így ezt elsősorban tapasztaltabb olvasóimnak ajánlom. Ahhoz, hogy a cikkben szereplő Non-Metallic Metal (azaz „NMM”) hatást elérjük érdemes az alaptechnikákkal (blending, glazing) tisztában lenni. Ha ezek még nem mennek, mentsd el a cikket későbbre!

 

Mi is az a Non-Metallic Metal? Amikor olyan festékkel festünk fémes hatásúra egy felületet, ami nem tartalmaz fém pigmenteket. Mára azért már nem a legfelkapottabb technika, de pár éve még nagyon divatos volt. Joggal merül fel a kérdés, hogy egyáltalán miért kell használni, amikor gyönyörű fém színek állnak a rendelkezésünkre? A válasz azonban ugyanilyen egyszerű: mert az NMM szép. Nem igazán lehet persze sorrendet felállítani, hogy melyik technika a szebb, vagy a nehezebb, hiszen mindkét megközelítésnek megvannak az előnyei és hátrányai. Szimplán csak arról van szó, hogy ha valaki erre szánná el magát merre érdemes elindulnia, hogy a technikát megfelelően alkalmazza.

 

Furcsa lehet az is, hogy a művészetben ez a technika régebbi, mint a fémpigmentes festés. Ha megnézünk egy klasszikus festményt azt láthatjuk, hogy a fémeket azokon is NMM-el festették meg. Nem beszélve a heraldikáról, ahol szintén nem használhattak fémes színeket, az egyes fémekhez normál színek voltak rendelve. Érdemes ezeket a festményeket nagyon közelről megnézni, amikor a szem már képes az átmeneteket elemeire bontani. Talán így a legkönnyebb ráérezni, hogy a fémeken hogyan csillan meg a napfény, és ezt a játékosságot a figurán megjeleníteni.

 

 

 

 

 

Én a leggyakrabban a troll modelleken alkalmazom a technikát, mert szeretem a világos, élénk színeket, és a képregényes hatást, amit ez kölcsönöz a figuráknak. De festettem már Cygnart is NMM-re, mivel az a sereg festőversenyre készült elsősorban.

 

 

 

 

Amikor NMM-et festek az első dolog mindig a tervezés. Megnézem milyen típusú fémek vannak a figurán, és azokhoz hozzárendelem a megfelelő színeket. Ezután a fémek alapszínének használatát igyekszem nem fém textúrák esetében elkerülni, hogy a szem könnyebben azonosíthassa azt a megfelelő textúrával.

 

Amit ökölszabályként elmondhatunk az NMM festésről, hogy a színeket mindig feketétől kell indítani, és egészen a fehérig el kell vinni. Ezen kívül a fémek visszatükrözik környezetük színeit, így ezeket is meg kell jeleníteni a felületen.

 

 

Nézzük meg, hogy milyen színeket és technikákat használok a leggyakrabban.

 

Vas: Fekete alapot előbb airbrush segítségével fehérrel felködölöm, így megjelennek a fények. Általában direkt nem maszkolom ki a felületeket, így amikor a többi alapszínt felfújom, az már a környező színek reflexiójának hatását is megteremti. Az árnyékok erősítéséhez ezt P3 Armor Wash inkkel bemosom. A környező felületektől a fémeket el kell különíteni, így ha a bemosás nem volt elég fekete outline kerül a részek közé. A highlightokat sötétszürkével (P3 Greatcoat Grey) kezdem, majd az extrém highlighthoz GW Foundation Astronomican Grey szürkét használok. A megcsillanásokat egészen fehérig elviszem. A felső színek világos türkiz (P3 Meredius Blue) glazet, az alsók pedig lila (GW Leviathan Purple) glazet kapnak.

 

Acél: Ugyanaz, mint a vas azzal a fontos különbséggel, hogy az alapja a sötét szürke helyett kékes szürke. (GW Foundation Fenris Grey)

 

 

Arany: Régebben GW Snakebite Leathert használtam de mára az elfogyott. Így a feketét wet paletten eltöröm előbb sötét okkerral (GW XV 88) majd azt felhúzom világosabb okkerral (GW Balor Brown) végül egészen a fehérig elviszem. A sötét részek lila glazet kapnak.

 

Réz: Vörösesbarnát (P3 Bloodstone) húzok fel feketétől fehérig. A bemosáshoz P3 sötét türkizét használom (P3 Turquise Ink).

 

Bronz: Ugyanaz, mint a réz esetében, csak sötétebben hagyom. Ha oxidációt akarok megjeleníteni, akkor P3 világos szürkéjét vizezek fel, és azzal végzek bemosást a felületen. (A már említett P3 Meredius Blue, de a GW technikai festékcsaládjában is található hasonló bemosó)

 

Végezetül pedig fényes lakkot kap a felület.

 

Remélem sokaknak segítettem, és még több NMM figurát látunk a versenyeken!

 

Írta: Wolfi