Megérkezett a No Quarter 60. száma!

 

Eljött a nagy nap, és a Warmachine játékrendszer után, de még a Hordes játékrendszer előtt a Privateer Press kéthavi magazinja, a No Quarter is 10 éves születésnaphoz érkezett. Lássuk csak mit is találunk a felhízlalt példányban!

 


A címlapon máris egy Haley “pin-up” képbe botlunk, de vajon min szerepel az ominózus kép? A “tökéletes tízest” talán egy Ironclad hozta össze, de a megfejtés még ködbe burkolózik.

 

A következő oldalon megvillantják ígéretes projektjük, az Undercity névre hallgató társasjátékot. A közelmúltban megszellőztetett projektek közül talán ezt várom a legjobban. Mechanikájában kicsit a Shadowrun Crossfire-re emlékeztet, ami nagy kedvencem. Amit eddig tudni róla, hogy négyfős party-t kell vinni (gunmage hölgyemény, troll muszkli, gobber mechanik saját warjackkel és egy “wannabe Gorman”) Corvis labirintusaiban. A társasjáték kooperatív, random ellenfelekkel kell megküzdenie a játékosoknak. A karakterek később a tapasztalatok hatására fejlődni is fognak, így nyújtva a játékkal tölthető órák számát. Négyfős társaságot talán nem lehetetlen összehozni, akár családi körben is lehet majd játszani. Szerintem, ha tudják hozni az IK Unleashed doboz színvonalát ez a játék is remek időtöltés lesz.

 


Az új megjelenéseket beharangozó rész mivel is kezdődhetne, mint a következő warmachine könyv, a Reckoning megszellőztetésével. Háttérstoryt (fluffot) spoilereznek, a Cryx elleni szövetségbe belép a Protektorátus is és Strakhov folytatja a magányos akcióját. Engem ez a szál érdekel természetesen a leginkább a történetben, pláne tudván, hogy sem a kommandós, sem Karchev nem lesz epic még ebben a könyvben.

 

Érdekes még a remekül összerakott kezdősereg dobozok Cryx (eDeneghra), Retribution (Issyria) és Circle (Kromac) kiadása, valamint a NQ-ben megjelent “tierlistákat” összefoglaló kiadvány is. Ez utóbbi azért is említésre méltó, mert a nemzetközi játékosközösségben egyre többen kelnek ki az erősebb tier listák ellen.

 

Aminél pedig elkerekedett a szemem, az az Into the Storm regény nyomtatásban kiadott verziója volt. Messze a legjobb regény volt, amit a PP kiadott, megérdemelte a nyomdát.

 

A katalógus után az első valamirevaló cikkben a Steelhead zsoldoscsapat őrmestere kerül bemutatásra. Karaktervázlat, háttérstory és kártya is megtalálható. Aki kedveli a zsoldosok fallanx-át örömmel fogja érte kifizetni a 2 pontot.

 

 

 

 

A következő cikk a hobbihoz csak nagyon mellékesen kapcsolódó, ám nagyon látványos szenvedélyről, a cosplayről szól. A PP univerzumába szerelmes, és jelmezkészítésben vérprofi leányzó mutatja be legújabb munkáját, Alison Jakes öltözékét. Tudom, hogy a hazai métában többen is szakértői a hobbinak, de talán nekik is rejteget ez a cikk hasznos tippeket. Én úgy vagyok vele, hogy ha összejön a nyári diéta, akkor egy doom reaver, ha nem akkor egy Raseth cosplayre még benevezhetek.


 


A jubileumi számba érdekes csataleírás került. Testvérháború, melynek pikantériája, hogy mindkét oldalon az új könyvben szintet lépett casterek a seregvezérek. Deny3 hatalmas talpon, egy robotcsirke hátán vezeti harcba Cryx seregeit, és az új limitált kiadású sexy Frankensteinné Brute thrallokat. Ellenfele pedig Haley3, aki képes megidézni saját maga MILF és Jailbait verzióit. Erről nem igazán spoilerznék el semmit, de az új Haley nem lesz kezdőbarát, az már most látszik.

 

Ezen a vonalon maradva Haleykkel folytatódik az újság. A hobbi részben lépésről lépésre mutatják be a lányok festését. Minden festéssel foglalkozó embernek érdemes átfutnia, a veteránok is tanulhatnak pár dolgot. (Én például ezt a technikát szőke haj festésére biztosan ki fogom próbálni.) Arra nem kapunk választ, hogy miként nőtt vissza a jelen Haley karja.

 

Festés után visszatérünk a cosplay-hez. A darkosabb vonalakat kedvelők ismerkedhetnek meg egy Skarre hasonmással.

 

 

 

A hírhedt fiktív hírszerző Gavyn Kyle sem kisebb személyiségről osztja meg a begyűjtött információt, hanem magáról Vinter Raelthorneról rántja le a leplet. Főbb cselekedeteit még zanzásítva egy időrendi táblázatba szedve is megkapjuk, ami nagyon hasznos, ha valakinek kimaradt volna egy-két könyv a háttérstoryt illetően.

Mindezek után kapunk Vinterhez szabályokat is (kb Butcher szint :) ), illetve három történelmi scenariót, amit végigjátszhatunk a megbukott királlyal.

 

A NQ magazinban rendszeresen jelennek meg új tier listák, most az Anyaföld hadvezérei örülhetnek. Vlad2 kapott egy inkább szép, mint erős, Man-o-Warokra épülő sereglistát. Személy szerint sörmeccseken kipróbálom, de kétlem, hogy megragadna a kompetitív métában.

 

Mielőtt a szerepjátékos részhez érnénk kapunk egy novellát Aeryn Rudel tollából, melyben Kaelyssa Zaallal és Xerxissel akasztja össze a füleit. Nem akarok spoilerezni, de elég érdekes a végkifejlet, kvázi az eljövendő Hordes könyv felvezetésének is tartható.

 

A szerepjátékos részben elsőként a Witchfire történet (ezzel a modullal indult még útjára az egész Iron Kingdoms) szereplőinek egy részéhez kapunk karakterlapokat, majd egy hosszabb kalandmodul következik.

A szerepjáték Hordásabb vonalát kedvelőinek szól az Unleashed-hez készült cikk, amelyből a Legion blighttal fertőzött karaktereihez kap az olvasó útmutatást. A cikk a táblás játékosok számára is hasznos lehet, nagyon jól ismerteti a Legion háttértörténetét.

 

A szerepjátékkal foglalkozó rész után rövid kitekintés következik a világ egzotikus (amerikai szemmel legalábbis mindenképp) Warmahordes közösségeire. A spanyol és a japán métát ismertetik pár mondatban. A cikk megemlíti, hogy a WTC-n egyik nemzet sem képviseltette magát 2014-ben. Ezek szerint a PP elismeri és figyelemmel követi ezt a versenyt is. Ez csupán azért érdekes, mert a WTC-t a játékosközösség hozta létre, a PP a nagy versenysorozatának az Iron Gauntlet-et szánta.


Végezetül kapunk egy kis ízelítőt a PP kitűzőinek világába, és az ősszel megjelő Hordes könyv promójával zárul a jubileumi szám.

 

Írta: Wolfi