Fókusz a figurafestésben

 

 

Újra egy fordítással jelentkezem, a forrás ismét Meg Maples Arcane Paintworks blogja, de az írást most Meg férje, Mark jegyzi. Ha valaki szeretne nagyot lépni a figurafestés terén (és rászakadt a bank), Meg októberben Bécsben tart szemináriumot. De következzen a cikk:

Fókusz a figurafestésben.

Szóba került az egyik Facebook csoportban, hogy mégis hogyan hozzunk létre fókuszpontot a figurákon. Mivel ez egy gyakori téma nálam, és fejlődő festőknek sokszor tanácsolom, hogy “ez több fókuszt igényel”, vagy “ez nem elég hangsúlyos”, úgy gondoltam egy írásban foglalom össze hogyan lehet egyszerűen létrehozni a figurán a fókuszpontokat.

A technikák bemutatására az egyszerűség kedvéért digitális műalkotásokat használtam fel. Ezek egyike sem az én tulajdonom, a cikk végén felsorolt linkekre kattintva lehet őket megcsodálni teljes valójukban.

A fókusz megjelenítésére a legkézenfekvőbb megoldás a zenithal lightning, vagy fentről érkező megvilágítás. Biztosan sokaknak ismerős ez a technika, mivel már elég régóta használatos figurafestő körökben. (Nem tudom ez így van-e nálunk. Én például használom, de nem tudom mennyire elterjedt ez idehaza. Én háromszínű alapozásként szoktam emlegetni. Gyakorlatilag a feketére alapozott figurát előbb fentről kb 75 fokos szögből szürkével kell megfújni, majd legfelülről óvatosan fehérrel. - a szerk.) Én néha egy extra könnycsepp formájú részen erősebben jelenítem meg a fényeket.

Kezdésként vegyük a zenithal lightingot, és a könnycsepp alakú extra fényeket kapott részt a figurán. Ez segít abban, hogy a figyelmet a figura arcára és torzójára terelje. Ez máris egy egyszerű, de hatásos fókuszt ad a figurának. Azzal hogy a hangsúlyt az arcra és a felsőtestre helyezem, a szemlélő figyelme ezekre a részekre irányul, és egy jó kezdőpozíciót ad az alkotás szemrevételezésére. A következő három kép egyértelművé teszi mire is gondolok.

 

 


Balról jobbra haladva. A bal képen az alap látható, a középsőn a zenithal lighting felvitele, a harmadikon pedig a könnycsepp alakú rész, ami extra megvilágítást kapott. Ebben a példában a legélénkebb highlightokat a fehér részek kapják. A fények élénkségét egyre csökkentem ahogy a szürkébb részekhez érek.

Azt mondanám, hogy ez az egyik legfontosabb, bár egyszerű módja annak, hogy megteremtsük a figurán a fókuszt. Egyedül ezzel a technikával már úgy alakíthatjuk a kompozíciót, hogy a szemlélő tekintetét az arcra irányítjuk, majd azt kiindulópontként használva tudja felfedezni munkánk egyéb részleteit.

A fények és a kontraszt ellenőrzésének egyszerű módja, ha figuránkról fekete-fehér képet készítünk. Ez kiveszi a színeket a képből, és csak a fények játékát jeleníti meg. Ezt akkor használom, ha a fényeket és a kontrasztot a színek zavaró hatása nélkül szeretném ellenőrizni a figurámon. Utána könnyedén el tudom dönteni melyik részeken kell a fényeket, vagy az árnyékokat erősítenem. Ezt a könnyű kis trükköt biztosan sokan ismeritek, de egy elég hasznos, és az okostelefonok világában könnyen kivitelezhető segítséget jelent.

A továbbiakban arról fogok írni miként lehet színekkel megjeleníteni a fókuszt a figurán. Ez nehezebb mint csupán a fényekkel játszani, hiszen rengeteg lehetőség van a figura színeinek megválasztásában, a színelmélet magában is külön cikket érdemelne.

Ez azonban a jó fókuszpont létrehozásának szerves része, valamint remek eszköz arra, hogy a figura még érdekesebb legyen. Álljon itt néhány példa arra, hogyan lehet a fentebb már említett fényjátékkal együtt alkalmazni. A képeken jól látszik, hogy mind a zenithal lightning, mind a színválasztás segít a fókusz megteremtésében.

 

   

 

Mindkét képen látható, hogy a művészek a fények megjelenítésével a figurák felső részére helyezték a hangsúlyt, ezzel elérték, hogy a tekintet előbb az arcokra, majd a kép többi alkotóelemére terelődjön. Látszik, hogy a highlightok egyre kevésbé intenzívek minél lejjebb haladsz a figurán. Meleg és hideg színek alkalmazásával is erősítik a fókuszpont kialakítását.

A Barbár meleg barna és narancs bőrtónusai kiugranak az acél páncél szürke és kékeszöld színei közül. Ez a fényekkel együtt nagyon erős hangsúlyt eredményez a mellkason, a vállon és az arcon.

A varázslónő esetében viszont az erősebben telített vörös posztó színei vonják a tekintetet a hideg színekkel megfestett fakózöld arcra. Míg a tekintet lefelé vándorol a posztó vöröse egyre inkább veszit a telítettségéből, és a highlightok sem annyira erőteljesek.

Remélem, hogy a rövid elmélkedés a figura fókuszpontjáról hasznos lesz, segítségével sikerül a figura festészetben a következő szintre lépni!


- Mark


Forrás:

Barbár:
https://cdn3.artstation.com/p/assets/images/images/000/657/947/large/sung-rae-kim-i-01-2.jpg?1443932340

Varázslónő:
https://cdn3.artstation.com/p/assets/images/images/000/161/891/large/cristina-lavina-16-witch-finalrender.jpg?1443930602

Lándzsás Harcosnő:
http://staino.deviantart.com/art/Female-Paladin-187410994?q=gallery:staino/54636&qo=20w

 

Fordította: Wolfi