Ahogy a május 4-i ajánlóból kitűnhetett, szeretnénk bemutatni nektek a wargame-ek melletti polcokat is. Mostantól nagyjából kéthetente egy-egy társasjátékból kínálunk ízelítőt, ajánlót. Bízunk benne, hogy a rövid irományok megadják az alaphangulatot és kedvet csinálnak játékaink kipróbálásához, akár személyesen a Csarnokban, akár megrendelve. Ha kérdésetek, véleményetek van a cikkel, játékkal kapcsolatban kommenteljetek bátran! Máris olvashatjátok a következőt:

3. Sivatagi kincsvadászat - The Adventurers: Pyramid of Horus

Ahogy arról az elmúlt alkalommal már beszámoltunk, Egyiptomban, valahol a sivatag mélyén létezik egy hely, amit Királyok Völgyének hívnak. A történetek és mesék szerint a rengeteg sírkamra és elfeledett katkomba között található Hórusz piramisa, a valaha élt leggazdagabb fáraók nyughelye, mely mesés kincseket rejt…


A Fantasy Flight Games: „The Adventurers: Pyramid of Horus” társasjátékban lehetőségünk lesz betörni, feldúlni, és kifosztani egy ősrégi piramist, hogy minél értékesebb tárgyakkal távozhassunk. Hogy miért szeretnénk ezt megtenni? Nos, a motivációk sokfélék lehetnek. Az egyszerű sírrablók, az archeológusok és elfeledett varázstárgyakat kutató mágusok közül lehetőségünk van a nyolc figura bármelyikét kiválasztani, saját ízlésünknek megfelelően.


A társasjátékban (természetesen) egymás ellen játszunk, hiszen a hajsza végén csak az nyerhet, aki a legtöbb értéket hozza ki a piramis mélyéből, mielőtt az a kincskeresőkre dől. Az utunkat még vérszomjas múmiák és ősi átkok is nehezítik, nem is beszélve a homokban rejtőző kígyókról, skorpiókról, és a Nílus vizéből kiemelkedő krokodilokról…


A Fantasy Flight Games: „The Adventurers: Pyramid of Horus” menete a következőképpen zajlik: minden karakter a hátizsákjában lévő tárgyak függvényében kap akciópontokat, amiket mozgásra, és keresésre költhet el. Minél több tárgy van egy karakternél, annál lassabban tud mozogni, hiszen méretes aranyszobrokkal nem tudunk olyan gyorsan szaladni, mintha csak egy talizmán lapulna a zsebünkben. Minden kör elején a kezdőjátékos gurít a színes dobókockákkal. Annak megfelelően minél kevesebb tárgy van nálunk, annál alacsonyabb eredmény után részesülünk akciópontban. Például egy kalandor, akinél egyetlen tárgy sincsen, minden olyan kocka után kap akciót, ami nem 1-est mutat ám, ha valaki már legalább három kincset magánál tart, akkor már csak azok után a kockák után jár akció számára, amik 3-at vagy többet mutatnak.


Miután mindenki megállapította, hogy mennyit tud cselekedni a körben, az óramutató járása szerint végrehajtják az akcióikat, ami lehet egész egyszerű mozgás a piramis belseje felé, vagy kutatás, amivel hozzá lehet jutni a tárgyakhoz, amik a játék végén pontot érnek. Ez egyszerűen egy kártya felhúzását jelenti, aminek a hátoldalán egy kincs található, amit beleteszünk a hátizsákunkba (a karakterlapunk mellé lefordítva). Minél beljebb keresünk a piramisban, annál értékesebb kincsekre bukkanhatunk, ám a veszély is egyre nagyobb, hiszen mindenféle veszélyes állatba botolhatunk, amik megsebeznek minket, és ezek a sebzések ugyanúgy bekerülnek a zsákunkba a kincsek mellé, így növelve terheinket és csökkentve akciószerzési esélyeinket.


A piramis szívében találhatóak a legcsodásabb kincsek, amiket szarkofágokba rejtettek, ezeket azonban fel is kell törni, és az őrjáratozó múmiákkal is meg kell birkóznunk, ráadásul, ha sikeresen ellopjuk az egyik istenség szobrocskáját (ami természetesen nagyon értékes), átkot mondd ránk, ami miatt egy bizonyos színű kockát figyelmen kívül kell hagyjunk a következőkben, így téve még lassabbá minket.
Ha ennyi nem lenne elég, a megszerzett kincsekkel ki is kell jutni az épületből, ami a folyamatosan ránk omló mennyezet miatt igazán nehéz feladat, és ha túl sok időt elvesztegetünk, akkor bezáródhatunk a piramisba és bármennyi kincs is legyen nálunk, biztosan vesztünk.

A „The Adventurers: Pyramid of Horus” egy gyors, izgalmas és vicces társasjáték. Egy parti 20 percnél nem tart tovább, és igazán könnyen tanulható. Családosoknak, akik nagyobbacska gyermekkel rendelkeznek ideális, de bármely felnőtt társaságnak is, akik csak valami könnyű élvezetre vágynak, ami pörgős, egyszerű és nem tart órákig. No és persze az Fantasy Flight Gamestől elvárt vizuális látványt nyújtja. A kivitelezés gyönyörű, és Indiana Jones rajongóknak kötelező! Csak úgy, mint a játék közép- amerikai templomokra tervezett változata a „The Adventurers: The Temple of Chac”.