Taktikai "Segédkönyv" Outcast-hoz

 

 

 

Úgy határoztam ráveszem magam és megírok egy rövid kis taktikai „segédkönyvet” azok alapján a tapasztalatok alapján, melyeket a Viktóriákkal játszott meccseim alatt szereztem.

 

Úgy gondolom, hogy az Outcasts mesterek magukban nagyon egytrükkös modellek. Egy valamit tudnak, de azt nagyon jól. Mégis azon a véleményen vagyok, hogy az Outcasts a legszínesebb frakciók között díszeleg. Miért? Mert valójában a csapat, amit felépítesz a mestered mellé kifejezetten sokféle és személyreszabott lehet.

 

Fontos megérteni, hogy nem kell és nem is szabad univerzális, mindenki ellen egyaránt hatásos csapatokban gondolkodni. Az Outcastsnak van a legtöbb „problémamegoldó” egysége. Ez azt jelenti, hogy nem csak szimplán sebzést tudnak okozni valamilyen módon, hanem adott frakciók stratégiái ellen extrém hatékonyak. Ha pedig ezzel él valaki, akkor hatványosan növelheti a saját nyerési esélyeit.

 

 

Csapjunk a lecsóba, nézzük kiket tartok én „problémamegoldó” egységeknek:

Johan: Ez a modell minden csepp pontját megéri. Nagyon olcsó enforcer, jó sebzéskóddal, megfelelő szívóssággal. Mégis ami kiemelkedővé teszi, az a Rebell Yell nevű kondíció leszedő képessége. Ugyanis az egész Neverborn frakció masszívan kondíciókra épül. Minden egyes Neverborn mester. (Pandy, Dreamer: debuffok és paralyze ; Zora: Hex/Bewitch/Hem ; Collodi: akciópont elvevés ; Lyákob Lints: Under The Influence ; Lilith: Root : Lucius: debuffok)

Így aztán Johan gyakorlatilag telibeveri az egész rendszert, amikor egy 4-es kossal leszedi valakiről az összes kondíciót.

Hannah:  A legjobb anti-Resser figura. Igen, még Taelornál is jobb Resser ellen. Miért? Nos, az egy elég jó képesség, hogy ha idéznek ellened valamit azt lerohamozza egy erős henchmaned. Persze csak ha ő kezdett és volt ideje elnyomni azt a képességet és képes is végrehajtani a rohamot. Ennél sokkal hatásosabb, ha az ellenfeled nem is tud idézni egyáltalán. Merthogy beépített suitok nélkül igen nehéz. Hannah passzívan leveszi 4”-es körzetben a beépített suitokat az ellenfeled egyes statjairól, így CA-ról is. Ez kínkeservesen nehézzé teszi az idézést a Resser mestereknek, ha tudnak azt is csak soulstone költéssel érhetik el. Továbbá Hannah nem Lure-olható! Mivel Counterspelles és a Lure-hoz 2 suit is kell.

Néha a kevesebb több!!!: Nem kell mindenáron megpróbálni bedarálni egy ellenfeles mestert. A Resser mesterek direkt arra vannak kitalálva, hogy nehezen lehessen megölni őket. De ha már lekötöd őket Hannah 3”-es meleejével nem igazán tudnak benned kárt tenni. Felesleges azért megpróbálni beléjük tolni pár sebzést, hogy majdnem ingyen visszagyógyulják, sokszor jobban megéri egy defensive stance, vagy egy idegesítő minionra ráütni azt az AP-t. Ha kilure-olja a saját mesterét meleeből akkor meg megint te fogsz jönni és Taelor addig tuti el tudja tolni a Welcome to Malifaux-t.

 

Rusty Alice: Közelharc orientált csapatok legjobb ellenszere. A Snares nevű passzív képessége semmilyen ellenséges modellt nem enged, hogy tőle 3”-re rohamot fejezzen be. Ezért főleg az Arcanists és Neverborn ellen nagyon hatásos. Én Resser ellen nem tartom igazán effektívnek, oda szükség lesz inkább a Hannah-Taelor idézés megfogó felállásra.
Komoly távolsági fenyegetés és nagyon mobilis.

 

 


Taelor: Leginkább Resser ellen hoznám be, akkor, ha már Hannah befért. Viszont ketten együtt nagyon megnehezítik az idézős felállásokat.

 

Ama No Zako: Nagyon olcsó azért, amit tud. Gremlinek és egyéb olyan frakciók ellen, ahol az élő egységek dominálnak nagyon jó a Terrifying 13 miatt. Mobilis tank, leginkább arra jó, hogy lekössön ellenséges egységeket és bírja a sebzéseket.
Valamint ha jól használod mobilissá teszi az egyébként kevésbé mobilis, de erős egységeket, mint Taelor, vagy Johan a 0-s Promising Whisper akciójával.

 

8 pontos patkány kombó: Kell hozzá 2 patkány és egy Obedient Wretch. Ezekből a figurákból 9-et tudsz aktiválni (patkány1, patkány2, OW aki szétesik 2 patkányra, patkány3, patkány4 aki összeáll egy Ratkinggé, RK aki szétesik egy Catcherre és egy patkányra, Catcher aki reaktiválja a patkányt, patkány5, patkány5)

 

Ezzel megfogsz minden olyan felállást, ami az első körben a túlaktiválás miatt fenyegeti a csapatodat, mint Lilith, Nikodem, Ramos, Dreamer, stb. Sőt, te kerülsz domináns poizícióba, hiszen neki fognak elfogyni az aktivációi az első körben.

 

Upgrade-ek:

A két személyes kedvencem a Scout the Field és az Oathkeeper. Mindegyik egy extra akcióval ruház fel gyakorlatilag, míg a Scout the Field miatt még LOS nélkül is tehetsz egy akciót a játék során.
Sokszot teszem fel mind a kettő upg-t egy henchmanre, például Alyce-re. Annyira előre tudod felállítani, hogy folyamatos fenyegetést jelent, mivel ha ledobja az OK-t is mozog még 6”-et és onnan Rapid Fire-rel 3-at lő Cwork Seekerrel. A két extra akció egy reactivate-nek felel meg és mindösszesen 2 pontba kerül.

 

 


I pay better és 2 trapper: a trapperek fejenként 2x tudnak fókuszálni összesen 2 kártyáért cserébe, így mindketten 4 kártyával fognak támadni és dupla plusszos sebzésük lesz. Ez összesen csak 13 pont upg-el együtt, ami elég kis ár egy ilyen jó távolsági fenyegetésért cserébe. Más távolági csapatok ellen jól szuperál, Guild és Gremlin felállásra jó kis választűz.

 

Hát ennyi lenne a gyors bevezető. Sok használható és értékes dolog van az Outcastsban és mindenki a saját szájíze szerint kell, hogy játssza őket. Mégis úgy gondolom ezek az esszenciális egységek és upg-ek, amiket jól kiválasztva bármelyik erős felállás ellen helyt lehet állni.

 

Írta: Faragó András (Snow)