LUCAS MCCABE, a fekete bárány 

 

 

 

A Ten Thunder frakció számomra egyik legkedvesebb mestere Lucas, akiről annyit kell tudni, hogy egy igazi csibész, amolyan Indiana Jones féle kincsvadász. Malifaux világára nem a lélekkövekért, hanem a különböző ereklyékért és ritkaságokért érkezett. A fekete bárányok csapatát vezeti, amibe a piti bűnözőkből verbuvált csoport mellett, egy szótlan szaracén cellatárs, valamint hű házőrzője és kedvenc paripája tartozik.

 

Lucas egy igazi jó főnök, hisz mindent megoszt a bandájával, ezért az alapvető játékstílus is ennek megfelelő, supportolunk supportolunk és supportolunk. No de azért ennyire nem egysíkú a dolog ;)

 

Saját tapasztalatok alapján, sajnos a mester 2-es SS cash-e elég szánalmas, az alap statok pedig átlagosak: DF 5, WP 6, WD 7, WK 7, CG 9, HT 3. Mielőtt kiakadnánk mesterünk szánalmas 7 WD-ján, nyugodjunk meg, dőljünk hátra. A 7WD 5-ös DF-el tényleg véknya, de egy valamit nem árt tudni, Lucas egy igazi közelharci mester. Ha elfogyna a 7 WD, leugrik a paciról a seggére csap és megy tovább a buli, sőt igaz, hogy summonolódnia kell, de minden upgrade marad rajta és van egy jó hírem: Rosinante paci halála nem számít killnek. Jó - jó persze egy AP-t bukunk a summon miatt, no de a mesterünk újra jön a körben és azért ez testvérek között is 5 AP. :D

 

A DF trigger is sejteti a közelharcban való jártasságot, hiszen minél több ellenfél veszi körbe, annál magasabb a DF érték, ugyanis ellenfelenként +1 DF-et kapunk(na jó max 2-t de az már 7-es DF).

 

 

Ugye nem is olyan papírkutya.

 

A mi szerencselovagunk fegyvereiről pár szó: a hálóvető fegyvere még upgraddel sem fogja mesterlövésszé tenni, alkalom adtán hasznos lehet slow-t osztani, paralyzed-ot azért már neccesebb, de vannak azok a pillanatok…

 

És ott a kard, vagyis egy szablya, egy igazi magyar fegyver, amit vitézül forgat a mi Lukácsunk. Na ezzel már lehet aprítani hála az auto critical hitnek és hát egy mask-al le is lassítjuk az ellenséget, mi kell még? Ja, hogy Upgrade-ből igazi Hentessé válunk…. ;)

 

Van még két nullásunk: az egyikből lepattanunk Rosinanteról és hazazavarjuk, illetve ha már gyalogszerrel harcolunk, akkor hősként feláldozhatjuk magunkat egy reactivationért cserébe. Ja, hogy van olyan, hogy Lukáccsal 3-szor jövök a körben?Összesen 8AP-val? IGEN, VAN OLYAN!

 

A másik alap nullásból borítjuk ki a retikült, azaz szétosztogatjuk a javainkat embereink között, mindezt egy 4-es lapért, ami ha könyvvel jön ki, akkor ismét átadhatunk valami különlegességet az egyik emberünknek. És még 4”-et tolunk is a szerencsés társon.

 

És hát mit rejt a zsákja ennek a jó embernek? Röviden az Upgradekről: van 3 db 2 pontos upgrade, amik nagyon jól használhatók és kiváló buffot adnak a bandatagoknak, illetve van még 1 db 1 pontos, ami stratégiához kiváló lehet, van 2 db további 1 pontos, amit el kell felejteni mert kb semmire se jó.

 

 

Nézzük a használható dolgokat:

 

Van az Élet Itala, Elixir of Life, egy 1-es CA action, amit 6”-ra friendly modelre adhatunk le és egy 8-as lappal van meg. A spell hatására tehetünk egy healing flippet. Nos, hacsak nem akarjuk a mesterrel a harctéri szanitéc szerepét betöltetni, akkor azért eléggé ritkán használjuk, ellenben ha az „italt” lepasszoljuk valamelyik havernak a csapatba, akkor az kap egy regeneration 2-t. Így a szerencsés minden aktivációja elején meghúzza a flaskát és újult erővel veti magát a harcba.

 

És nem elfelejtendő, hogy az italt birtokló nem mester csapattag 3”-én belül minden friendly modell ignorálni fogja a terepet, ha mozog!!! még a mester is.

 

Egyébként elég mókás példa, amikor a kedvenc házi harci malacka, Gracie megkapja a pakkot, hiszen Ő egy 0-s AP ért bevállal 2 WD sebet hogy újrajöhessen, persze az Upgradenek köszönhetően a reactivált coca már meg is gyógyult… Mondjuk, hogy hogy tudja kinyitni az üveget a patáival számomra rejtély.

 

Aztán nézzük a „gyalogkakukkos kitűzőt”: Badge of Speed. A legfontosabb Upgrade ami minden indulásnál a mesteren kell, hogy legyen. Black Flash, Lucas egyik legfontosabb castjához, amit körönként egyszer és csak 6”-on belüli minionra adhat le, 6-os kos kell hogy kijöjjön a spell, de cserébe reactivation-t kap a minion.  Ezek után, ha átruházzuk az Upgrade-t még egy Nimble-t is kap a szerencsés baráti modell.

 

A harmadik fontos Upgrade-del visszakanyarodunk a magyar gyökerekhez: az izzó szablyához. Ez a fegyver minden suitra valami extrát ad még az alap triggereken kívül. Hollóra ignorál szinte mindent, hard to wound-ot, hard to kill-t, incorporeal-t, armort…. egy könyvre pedig sebzés után kapunk egy Soul Stone-t…és most csak a legfontosabbakat említettem.

 

Ha tovább passzoljuk a kardot, akkor bármely csapattársból hentest varázsolhatunk, hiszen alapból arra lesz képes, amire a mester kezében csak hollóval, azaz szinte mindent ignorál, ja és ez nem trigger hanem a fegyver képessége. Mivel a sebzés eggyel gyengébb, mint a mesternek alapból, ezért a kritikus ütéshez szükséges kos auto-triggeré válik.

 

A többi Upgrade közül még egy, ami ígéretes, a Promises nevű 1 pontos Upgrade, ami 6-os aurában az Upgraddel rendelkező modelleknek ad egy + -t a WP és MI duelekre.

 

 

A gyalog harcoló mesternek még egy fegyvere van, ami szintén magyar származásra utal: a csikós ostor.

 

Mivel a lóról leszálláshoz mind a két kéz kell, ezért a hálóvető puskát eldobja a derék Kincsvadász, földet érve azonnal előrántja ostorát, a Bullwhip-et. A fegyver 3”-os rangel bír és ez minden jó amit el tudok mondani, hiszen 1/2/2 –es sebzése komikus, de legalább lelassít, hiszen slow-t oszt. A triggerek nagy része is arra szolgál, hogy ellenfelünk ne lógjon meg előlünk. A leparalizálást még sosem sikerült ostorral összehoznom, de ott van az is a triggerek sorában.

 

Lucas összegezve az egyik leghangulatosabb mester számomra. A variációs lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, ha csapatot kezdünk köré építeni és bátran mondhatom, hogy rendesen meg lehet vele izzasztani az ellenfeleket.

 

Némi képzavarral élve, Mr. McCabe tökéletesen beilleszkedik a TenThunder Ázsiai maffia alvilágába, mint Indiana Jones a Star Wars csempészei közé. ;)

 

Írta: Szabó Péter (Kutya)