Undercity társasjáték bemutatása

 

 

Augusztusban jelent meg a Privateer Press társasjátéka az Undercity, és már idehaza is kapható. A kiadó elsősorban terepasztalos stratégiai játékkal foglalkozik, a fő vonal a warmachine és a hordes játékok. Ezek alapját is a kiadó első műve, az Iron Kingdoms képezte, ami egy steampunk világleírás volt a D&D szerepjátékhoz. Az Iron Kingdoms felvilágosult nemzetei, egy az emberiség kipusztítását fenyegető idegen civilizációt legyőzve nem tudták megtartani a szövetségüket, régi sérelmeiket elővéve a helyi összetűzések hamar világméretű háborúvá fajultak. De mik is ezek a nemzetek? A cári Oroszországra hasonlító Khador, a kalózkirály vezetésével a semlegesség politikáját követő Ord, a véres polgárháborút, majd egy még véresebb vallási háborút túlélő Cygnar, a vallási fanatizmusra építő Menoth Protektorátus, a szigorú kasztrendszerben élő, főleg törpék, és ogrunok (ogrék) lakta Rhul, a Toruk sárkánynagyúr által megfertőzött Cryx élőhalott seregei, az eddig elzárkózott, ám most hadiösvényre lépett Iosi elfek, és a Khador által annektált Llaeli ellenállók formálják a történelmet. A társasjáték Corvis metropoliszába kalauzolja el a 2-4 játékost. Corvis ősidők óta létező város, az évszázadok alatt elsüllyedt, majd beépített épületek kiterjedt alagútrendszert alkottak alatta, és gyorsan a bűn melegágyává vált. Az ember, és erőforrás hiánnyal küzdő városi őrség egy zsoldoscsapatot fogad fel azt remélve, hogy ők felderítik a város mélyében fellendült csempészetet, és megoldják az egyre gyakoribbá váló emberrablások ügyét is. Ahogy a történet előrehalad (7 fejezet alkotja a kezdőmodult) egy sokkal ördögibb terv kezd kirajzolódni a játékosok előtt, amely az egész várost fenyegeti.

A játékosok a zsoldoscsapat, a Black River Irregulars tagjainak bőrébe bújnak ebben a teljesen kooperatív játékban. A karaktereik egyedi képességeit, valamint a kalandok során szerzett tárgyakat kihasználva, csapatként együttműködve tudják csak legyőzni az Alvárosban megbúvó gonoszt.
Kik a választható karakterek?
- Milo Boggs torokmetsző és alkimista. Aki játszik a társas asztali nagytestvérével, annak ismerős lehet ez a szerep a játék egyik legtáposabb karaktere Gorman de Wulfe is ezt a szakmát választotta. Kicsit kiábrándító, hogy a figura is csak a Gorman kalapmentes verziója. A társasban is kb. ugyanazt a szerepet várhatjuk tőle, különféle gránátokat hajigál az ellenfélre.
- Gardek Stonebrow trollkin harcos, klasszikus tank. Ezen a világon a trollok nem agyatlan szörnyek, hanem inkább a skót felföldi klánokra hasonlítanak, és a függetlenségükért harcolnak. Jópár harcosnak a civilizált nemzetek adtak otthont, Gardek is egyike ezeknek a vándoroknak.
- Canice Gormleigh pisztolymágus párbajhős(nő). A pisztolymágusok hatalmukat a fegyvereiken keresztül képesek fókuszálni.
- Pog pedig Gobber (kis goblinoid forma) fusizó, aki saját gőzgép robotját, a Doorstop névre hallgató warjacket is magával hozza.

Mit is tartalmaz a doboz?
- Hét összefüggő kalandból álló kampányt
- 44 műanyag figurát. A hősök és a többiek figurái ismerősek lehetnek az asztalos játékot játszóknak.
-4 karakterlapot a hősökhöz, 203 kártyát az ellenségekhez, és az akciók könnyebb nyomonkövetéséhez, 202 tokent és jelölőt, valamint 8 dobókockát.
- Az alvárost jelképező pályát.
- Gonosztevő referencia táblázatot.
- Szabálykönyvet.
- Kampány nyomonkövetését megkönnyítő táblázatot.

Ajánlom a hivatalos kedvcsináló videót a játékhoz:
https://www.youtube.com/watch?t=6&v=NlKm1siWOYI


Írta: Wolfi