FőniX-akták – Történetek a polcainkról

Ahogy a május 4-i ajánlóból kitűnhetett, szeretnénk bemutatni nektek a wargame-ek melletti polcokat is. Mostantól nagyjából kéthetente egy-egy társasjátékból kínálunk ízelítőt, ajánlót. Bízunk benne, hogy a rövid irományok megadják az alaphangulatot és kedvet csinálnak játékaink kipróbálásához, akár személyesen a Csarnokban, akár megrendelve. Ha kérdésetek, véleményetek van a cikkel, játékkal kapcsolatban kommenteljetek bátran! Máris olvashatjátok a következőt:

2. A fényűző halál

Az ókori Egyiptom nemesei tudták, hogyan kell élni… és ami azt illeti ugyanilyen stílusosan is kívántak távozni az élők sorából. Minél több vagyontárgyat tudtak felhalmozni sírjukban, annál jobb soruk lehetett a túlvilágon. A Valley of the Kings kártyajáték segítségével, pontosan ebbe a fényűző harácsolásba kóstolhatunk bele. Célunk, hogy mi lehessünk a leggazdagabb „múmiák” a Níluson innen és túl.


A Valley of the Kings egy 2-4 főig játszható pakli építő, kompetitív kártyajáték. Feladatunk az lesz, hogy a piramisból (háromszög alakba rendezett kártyákból) minél több és minél értékesebb tárgyakat szerezzünk, amiket aztán sírhelyünkbe téve végleg a miénknek tudhatunk. A játék végén az nyer, aki a legtöbb holmit szerezte meg a piramisból, illetve az, aki az ugyanolyan kategóriájú tárgyakból minél többet tudott összeharácsolni (például lehet csak talizmánokat gyűjteni, vagy tekercseket).


A játék menete a következő: minden játékos ugyanabból a 10 tárgyból álló kezdő pakliból gazdálkodik. Véletlenszerűen 5 lapból megalkotja a kezét, a maradék 5 lap pedig a húzó paklija lesz. Minden lap több, különböző értékekkel rendelkezik. Mindegyiknek van egy ár értéke, egy arany értéke - amit vásárláskor lehet használni - illetve egy különleges akciója, amit érvényesíteni lehet a játék során. Viszont a kártyák kijátszásakor csak az egyik értékét lehet használni. Tehát el kell döntenünk, hogy az adott körben fizetőeszközként használjuk fel, avagy inkább a különleges képességek által (ami szinte minden lapnál különböző hatást eredményez) biztosított előnyökkel élünk.


A Valley of the Kings igazi különlegessége a piramis, amiből megpróbáljuk minél gyorsabban a legértékesebb tárgyakat megszerezni. Ez egy hat lapból álló „háromszög”, melyből mindig csak a legalsó három tárgy megvásárolható. Viszont több módon is manipulálható a kártyák helyzete a piramisban. A helyzetük például felcserélhető bizonyos kártya akciókkal, vagy egész egyszerűen ki is dobhatjuk őket, így üres helyeket eredményezve a háromszögben. Egy játékos egészen a köre végéig manipulálhatja a lapokat a piramisban az általa birtokolt lapok különleges képességeik által. A kör legvégén pedig a piramis „összeomlik” és az üres helyekre lepotyognak a kártyák, így szép lassan levándorolnak a legalsó három lap közé, és onnantól fogva megvásárolhatóak lesznek bárki számára. A maradék helyeket pedig a tárgyakból álló bekevert pakliból feltöltjük.


Ahogy a meccs halad előre, mindenkinek egyre több kártyája lesz, ám ez önmagában nem elég a győzelemhez, hiszen a mérkőzés legvégén csak azok a tárgyak érnek pontot, amiket elhelyeztünk a sírunkban. Vigyázni kell, hogy értékes lapjainkat meddig kívánjuk ellenfeleink életének megkeserítésére használni, mert ha nem figyelünk, kifutunk az időből, és nem lesz lehetőségünk elhelyezni nyughelyünkben, ugyanis alap esetben minden körünkben csak egy tárgyat tudunk magunk mellé temetni.


Összességében a Valley of the King egy gyors és kellemes kártyajáték, ami teljes mértékben megállja a helyét két komolyabb társas között, de ha csak valami könnyedebb, gyorsan tanulható játékra vágyunk, akkor is jó választásnak bizonyulhat. A dobozon 45 perces játékidő van feltüntetve, ami az első egy-két játéknál valósnak is bizonyult, ám amint jobban megismerjük a kártyák akcióit, egy menet 30 percnél nem igényel többet. Külön pozitívum, hogy az összes kártyára kis történelmi csemegéket írtak, amik mind az ókori Egyiptommal kapcsolatos ismereteinket igyekeznek bővíteni. Igy ez a játék nem csak szórakozás, hanem szórakozva művelődés is lehet, ha rászánjuk az időnket.

http://fonixcsarnok.eu/valley-of-the-kings.html